top of page

Güvenli mangal nasıl yapılır?

Siz, arkadaşlarınız, harika dış mekanlar ve barbekü... Ancak bu özel zamanlarda midelerimiz gıda hijyenine uymazsak ortaya çıkacak sorunlarla.

Çok zorlanmanıza gerek yok, ancak birkaç temel kurala uyursanız, misafirlerinizin evlerine hoş ve memnun hissederek gideceklerinden emin olabilirsiniz.



  1. Bozulabilir tüm malzemelerinizi, servis yapmaya hazır olana kadar buzdolabında saklayın. Genellikle mangal başlamadan önce insanlar atıştırmaya bayılırlar. Bu yüzden gerekli olmadan yiyecekleri sofraya koymamanızda yarar var.

  2. Tüm dondurulmuş etler mangala koyulmadan önce iyice çözülmelidir, aksi takdirde dışarıda pişirilmiş gibi görünebilir, ancak içeride çiğ olacaktır.

  3. Çapraz kontaminasyonu önlemek için yiyeceklere dokunmadan önce ellerinizi yıkayın. Çiğ et veya balığa dokunursanız, yemeye hazır yiyeceklere dokunmadan önce ellerinizi yıkayın ve çiğ et veya balık taşımak için kullanılan tabakların üzerine yemeye hazır yiyecekler koymayın. Ayrıca hem çiğ hem de yemeye hazır yiyecekler için herhangi bir mutfak aleti kullanmaktan kaçının.

  4. Barbekü başlamadan önce mangalınızın yeterince sıcak olduğundan emin olun ve pişirme süresi boyunca etinizi eşit şekilde pişmesini sağlayın.

  5. Ekstra güvenlik için, özellikle tavuk, sucuk, sosis ve hamburger gibi tüm etlerin pişirildiğinden emin olun. Biftek ve kuzu pirzolası ile daha kolay pişer. Balıkların da pişirildiğinden emin olun.

  6. Et ve balık sularının damlamasına dikkat edin, çiğ etin veya balığın pişirilmesinden kaçının ve sos olarak artık marine malzemelerini kullanmayın.

  7. Yiyecekleri doğrudan güneş ışığı altında bırakmayın, açık büfe masanız için gölgeli bir yer veya iç mekan seçin. Yiyecekleri iki saatten fazla dışarıda bırakmayın. En güvenli seçenek, artıkları atmaktır.

  8. Bir öğleden sonra yiyecek servisi yapmayı planlıyorsanız, taze kaselerdeki partiler halinde salata, et ve diğer bozulabilir yiyecekleri koyun.

  9. Ana yemek bitene kadar tatlıları buzdolabında saklayın, tekrar gereksiz zamana maruz kalmayın.

  10. Barbekü tehlikeli olabilir, bu nedenle sizin ve ailenizin ve arkadaşlarınızın güvende olmasını sağlamak için yangından korunma yönetmeliği tavsiyelerine bakın.

bottom of page